Kinderen en groeipijn

De algemeen aanvaarde behandeling hiervoor is, dat het na verloop van tijd wel zal overgaan. Maar misschien is dit wel juist een van de redenen waarom veel personen gedurende bepaalde momenten in hun leven pijn hebben? Er treedt namelijk gewenning op. De ervaring van onze praktijk heeft geleerd dat het vaak een continue situatie is. Je ziet dit bij jonge personen als pijn en problemen ontstaan die afgewisseld worden met perioden van geen pijn.

Wanneer moet je verder onderzoek krijgen? Als het probleem of pijn het dagelijks leven inclusief slapen van uw kind verstoort. Wanneer dit een vaak voorkomend probleem binnen uw familie is, dan is dat in ieder geval een reden om uw kinderen te laten onderzoeken en mogelijk kunt u het probleem daarmee stoppen.

Klik hier voor meer informatie over "Algemene" pijn bij kinderen.

Klachten en de chiropractische behandeling

Pijn in de onderrug

Veel mensen hebben pijn onder in de rug. Misschien voelen ze de pijn alleen in de rug, maar ook on verband met rugpijn kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Been / Knie / Voetpijn
  • Heup / Bil / Liespijn
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Nek / Schouderpijn
  • Hoofdpijn

Bij het onderzoek vertellen mensen over een "hernia", "slijtage" of "afwijkingen" welke op foto's of eerder onderzoek geconstateerd zijn, maar vaak ligt het echte probleem bij het bekken.Het bekken ligt naast het heiligbeen. Het bekken en het heiligbeen vormt de basis voor de gehele wervelkolom inclusief de nek en het hoofd. Tussen het heiligbeen en het bekken liggen twee gewrichten die SI gewrichten genoemd worden.

Lees verder

Hernia

Wat kan de chiropractor daartegen doen?

Een hernia is een veelvoorkomende aandoening aan een tussenwervelschijf, die vooral pijn veroorzaakt in benen en rug. Op drie plekken in de wervelkolom kan een hernia voorkomen: onderin de rug, in de nek of (heel zelden) tussen de schouderbladen. Chiropractische behandeling kan veel herniaklachten verhelpen of verminderen.

Lees verder

Pijn in de bovenrug

Pijn in de bovenrug komt veel voor en kan zich op verschillende manieren uiten, o.a. door rugpijn, een stijve rug of pijn op de borst. Ook kunnen er gerelateerde klachten ontstaan in de nek of hoofdpijn. De meeste mensen met bovenrugklachten hebben pijn tussen de schouderbladen, maar pijn in de borst of uitstralende pijn in de armen kan ook het gevolg zijn van een probleem in de bovenrug. Soms lijken de verschijnselen op hartklachten en dat veroorzaakt nogal eens ongerustheid. Hoesten, niezen en ademhalen kan pijnlijk zijn. De chiropractor kan nagaan of de klachten samenhangen met een rugprobleem.

Lees verder

Hoofdpijn / Migraine

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan zich op verschillende manieren uiten o.a. als spanningshoofdpijn, migraine en aangezichtspijn. Chiropractische behandeling kan veel hoofdpijnklachten verhelpen of verminderen.

De meest voorkomende hoofdpijnvorm is spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn is te herkennen aan een drukkende pijn, die overal in het hoofd kan zitten. De pijn ontstaat meestal vanuit de nek. De pijn heeft te maken met een verkeerde stand van de wervels in de rug en nek; spieren worden extra belast en omliggende zenuwen raken geïrriteerd. De zenuwirritatie veroorzaakt hoofdpijn. Overigens kan spanningshoofdpijn ook vanuit het kaakgewricht komen. In dat geval is er meestal sprake van pijn aan een kant van het hoofd. Spanningshoofdpijn duurt vaak langere periodes.

Lees verder

Hoofdpijn

Alhoewel hoofdpijn een van de meest uitputtende ongemakken kan zijn voor de mens, is het geen ziekte, maar een teken dat er iets niet in orde is. Bijna iedere volwassene heeft wel eens last van hoofdpijn ten gevolge van gebrek aan slaap, overmatig alcohol gebruik of een plotseling optredend angstgevoel.

Lees verder

Armen en benen

Pijn in de armen en/of benen komt veel voor. Dit kan veroorzaakt worden door problemen in respectievelijk de nek en de lage rug. Klachten die in deze rubriek aan de orde komen zijn voorbeelden van klachten met als oorzaak de wervelkolom.

Lees verder

Problemen aan de voet

Vaak hoort men door mensen die klagen over pijn aan de voeten zeggen: "Als ik pijnlijke voeten heb, heb ik overal pijn".

Het blijkt dat geen enkel menselijk orgaan even verwaarloosd en mishandeld wordt als de voet. Onderworpen aan dagelijkse spanningen en trauma's, zich verplaatsend op te harde oppervlakken zoals hout, tegelvloeren, asfalt e.d., zonder bewegingsvrijheid gezien de geringe, dikwijls slecht passende, schoenruimte, met druk op tere en gevoelige structuren en zonder steun daar waar het noodzakelijk is. Is het dan te verwonderen dat de zenuwen, spieren, gewrichtsbanden, pezen, het bloed- en lymfevatenstelsel, de beenderen en gewrichten krachtig protesteren en om verlichting vragen?

Lees verder

Nekklachten

Nekklachten komen veel voor. Pati├źnten geven vaak aan last te hebben van een stijve nek, een zeurende of brandende pijn net onder de schedel of ter hoogte van de nek-schouderlijn. Soms straalt de pijn uit naar de schouders of gaat het gepaard met hoofdpijn, migraine, duizeligheid of tintelingen en pijn in de armen.

Lees verder

Whiplash

Whiplash is een snelle, plotselinge beweging van nek en hoofd bij een verkeersongeluk of een val. De beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en zachte weefsels (spieren, pezen, zenuwen) in de nek. Een whiplash-trauma kan leiden tot: nekpijn, hoofdpijn, concentratieverlies, dubbel zien, stijfheid. Deze en andere nare gevolgen kunnen soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen. De Chiropractor, specialist in nek- en rugklachten, beschikt over methoden waarmee veel whiplash-klachten kunnen worden verholpen of verlicht.

Lees verder

Kinderen en groeipijn

Het is bekend dat ongeveer 10% van de kinderen last heeft van groeipijnen. Meestal tussen de 4 en 14 jaar.

Tijdens of na een groei-spurt komen de spieren korter te zijn dan de botten. Dit resulteert in spierverkorting. Meestal komt dit duidelijk aan het licht bij het begin van de pubertijd. Op dat moment is er vanuit de hersenen een signaal aan de hormonen dat meer effect heeft op de botlengte dan op de spieren. Dit gebeurt ook vaak tijdens de gewone groeiperiode van de kinderen in een ander of later stadium. Maar het meest opvallend is het tijdens de pubertijd. "Je zou kunnen zeggen dat de botten sneller groeien dan de spieren".

Lees verder

Artrose

Artrose, ook wel slijtage of degeneratie genoemd, is een gewrichtsaandoening die ontstaat door het natuurlijke of versneld verouderingsproces. Het heeft te maken met veranderingen in het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof.

Lees verder

Ischias

Ischias is een ontsteking van de grote zenuw (nervus ischiadicus) die van de lage rug via de heup naar de voet loopt. Ischias wordt veroorzaakt door een directe druk op deze zenuw, bijvoorbeeld door een verkrampte bilspier, maar de oorzaak kan ook lager in het been zitten. Vaak worden de problemen veroorzaakt door een veranderde functie van de lage rug, het bekken of het been.

Kenmerkend zijn stekende of brandende zenuwpijn in de bil en uitstralende pijn in het been. De diagnose ischias en hernia worden vaak door elkaar gehaald, aangezien de klachten veel op elkaar kunnen lijken.

Lees verder

Spit

Spit is een andere benaming voor plotselinge (acute) rugpijn, veelal gepaard gaande met verkramping van spieren. Zoals eerder uitgelegd zijn hier verschillende oorzaken voor. Overbelasting van de rug kan resulteren in spontane verkramping van de spieren (te vergelijken met kuitkramp). Een plotselinge verkeerde beweging kan ook zorgen voor een irritatie van een van de gewrichten in de lage rug. Dit laatste heeft ook acute pijn met verkramping van de spieren tot gevolg, echter moet anders worden behandeld.

Lees verder

RSI

RSI klachten ontstaan door het steeds weer herhalen van dezelfde werkzaamheden, met name computerwerkzaamheden. De houding (het zitten), de werkomstandigheden, de ergonomie van de werkplek alsmede stress zijn mede veroorzakers van deze aandoening. Tijdens het werk worden hand, pols, arm, schouder, bovenrug en nek spieren aangespannen en na verloop van tijd kan verzuring optreden en kunnen deze spieren zich niet meer ontspannen waardoor pijnlijke spierknopen ontstaan.Chiropractie en Rugkliniek Helmond heeft ontdekt dat er een samenhang is tussen het constante zitten, het bekken, de nek, schouder, arm en pols disfunctie met gevolg RSI klachten.

Daarnaast trekken deze gespannen spieren de wervels van bovenrug/nek constant aan. De nek is moeilijker te bewegen en stijver maar veroorzaakt tevens beknelling van zenuwen in de nekwervels met hun uitlopers naar arm en vingers. Deze zenuwirritatie heeft weer tot gevolg uitstralende klachten van nek, schouder, elleboog, pols en vingers.

Lees verder

Sport en Chiropractie

"Een gezonde geest in een gezond lichaam" is een oud spreekwoord, dat een wijs en beproefd recept insluit: een actief, gezond en goed evenwichtig leven.

Tegenwoordig wijden meer en meer kinderen, jongeren en volwassenen zich in hun vrije tijd aan fysieke oefening, individueel of collectief en al of niet in wedstrijdverband. Chiropractie beveelt deze activiteiten aan.

Dat wil niet zeggen dat de eerste de beste sport geschikt is: de vereisten bij iedere sport verschillen net zo als het gestel van de mensen die ze beoefenen. Bij sommige sporten zoals boksen, voetbal, hockey, atletiek, paardrijden en gymnastiek ligt de kans op valpartijen en trauma's bij de beoefenaars hoger.

Lees verder

The Iliopsoas spier -- The Great Pretender

By Kenneth Rich, DC

The description is appropriate. The iliopsoas muscle is a major body mover but seldom considered as a source of pain. It mimics low back pain, hip pain, and leg pain individually or in combination.

Have you ever had a patient with classic lumbar sprain/strain symptoms that didn't seem to get better in a reasonably short time? No matter what adjustments or therapy you administered, did the condition gradually worsen? Did it seem to spread to surrounding areas in the hips, legs, and thoracic regions? The chances are you were dealing with an iliopsoas muscle spasm. It often accompanies other conditions affecting the low back.

Lees verder